ΗΡΩΝ

ΗΡΩΝ

Αλεξάνδρεια, 1ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ.
ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΟΣ
ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΟΣ - ΗΡΩΝ

Εμφάνιση Κώδικα

Αντιγράψτε και επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα:

O Αλεξανδρεύς. Έλληνας μαθηματικός, φυσικός και μαθηματικός. Ο τόπος και ο χρόνος της γέννησης και του θανάτου του είναι άγνωστα. Από πολλούς θεωρείται ότι άκμασε κατά τα μέσα του 1ου π.Χ. αιώνα, ενώ σύμφωνα με άλλους η ακμή του τοποθετείται στον 1ο μ.Χ. αιώνα. Το βέβαιο είναι ότι έζησε και έδρασε στην Αλεξάνδρεια, όπου διηύθυνε την Ανώτατη Τεχνική Ελληνική Σχολή.

Σημαντικό έργο του Ήρωνα είναι τα Κατοπτρικά, που περιέχει αρκετές προτάσεις οι οποίες απαντούν και στο ομώνυμο έργο που αποδίδεται στον Ευκλείδη. Στα Κατοπτρικά ο Ήρων εξηγεί την ευθύγραμμη διάδοση του φωτός και τον γνωστό νόμο της ισότητας της γωνίας πρόσπτωσης με τη γωνία ανάκλασης.

Ο Ήρων είναι ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που αναφέρει τις πηγές που χρησιμοποιεί. Μεταξύ των επινοήσεων και θεωριών του συγκαταλέγονται και οι εξής: Τονίζει ότι στη φύση δεν υπάρχει απόλυτο κενό και ότι ο αέρας έχει μεγάλη ελαστικότητα και μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση. Ερμηνεύει τη διαστολή του αέρα ύστερα από θέρμανση και την υδροστατική πίεση τόσο στα τοιχώματα όσο και στον πυθμένα ενός δοχείου. Χρησιμοποιεί το παραλληλόγραμμο των ταχυτήτων, εξετάζει το κεκλιμένο επίπεδο και εισάγει τον πειραματικό προσδιορισμό του κέντρου βάρους ενός στερεού σώματος. Χρησιμοποιεί ποικιλοτρόπως τους μοχλούς, περιγράφει τον τρόπο ενέργειας του κοχλία. Εξετάζει επίσης την πίεση που μπορούν να επιφέρουν ο μοχλός και ο κοχλίας. Η διόπτρα του Ήρωνος είναι, κατά τον Χόπε, έξοχο δημιούργημα του ελληνικού πνεύματος.

Αποφθέγματα


  1. ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΟΣ
  2. ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ