ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Η ιστοσελίδα αυτή είναι μια αγαθή δημιουργία του εκδοτικού οίκου Lectus Εκδοτική προς όλους αυτούς που αγαπούν ή αναζητούν την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.
Η σχεδίασή της είναι δομημένη με τρόπο ώστε να παρουσιάζει άμεσα και εύκολα τα εκλεκτά αποφθέγματα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.

Η θεώρησή της
δε είναι ότι ο Εκλεκτικισμός ως φιλοσοφικό ρεύμα αρχόμενο από τον Πλούταρχο έως τον Κικέρωνα είναι ο ιδανικότερος τρόπος, αφ’ ενός μεν για να αποφύγει κανείς τους δογματισμούς, αφ’ ετέρου δε για να διευρύνει την πνευματική συνείδηση του  κάθε φιλοσοφούντος.

Ο Εκλεκτικισμός
μοιάζει σαν τη μέλισσα όπου παίρνει γύρεις από όλα τα άνθη και στη συνέχεια επεξεργάζεται στην κυψέλη της – Συνείδησή της το δικό της μέλι. Πρόκειται επίσης για μία ιστοσελίδα ανοιχτή προς τους χρήστες του διαδικτύου, αφού δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν όλοι, στέλνοντας το απόφθεγμα που γνωρίζουν, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί δια του χρόνου και δια της συμμετοχής των το mousa.gr.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑΖΕΙΝ

Πρώτος χρησιμοποίησε το όνομα φιλοσοφία και ονόμασε τον εαυτό του φιλόσοφο ο Πυθαγόρας. Η ελληνική φιλοσοφία είναι η αρχαιότερη και ξεκίνησε από τον Ορφέα στη Θράκη και από τον Λίνο στη Θήβα. Επόμενος αρχαίος φιλόσοφος ήταν ο Μουσαίος από την Αθήνα, ο οποίος πρώτος έγραψε περί Θεογονίας και Σφαίρας. 

Η φιλοσοφία που ξεκίνησε από τον Πυθαγόρα ονομαζόταν Ιταλική, επειδή ο Πυθαγόρας στην Ιταλία κυρίως άσκησε τη φιλοσοφία.  Η φιλοσοφία που ξεκίνησε από τον Αναξίμανδρο ονομαζόταν Ιωνική, επειδή ο δάσκαλος του Αναξίμανδρου ο Θαλής ήταν Ίωνας- καταγόταν από τη Μίλητο.

Η φιλοσοφία χωρίζεται σε τρία μέρη: φυσικό, ηθικό, διαλεκτικό. Ο Σωκράτης εισήγαγε την ηθική φιλοσοφία. Στην ηθική φιλοσοφία υπήρχαν δέκα σχολές: Ακαδημαϊκή, Κυρηναϊκή, Ηλιακή, Μεγαρική, Κυνική, Ερετρική, Διαλεκτική, Περιπατητική, Στωική, Επικούρεια. 

ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΗ ΣΟΦΙΑ


Φιλοσοφια. Αρχαια Ελληνικη Φιλοσοφια. Αρχαιων Ελληνων Φιλοσοφων Αποφθεγματα